Mystinen joulu?

Mitähän minun jouluuni sopiikaan? Täällä Pohjan perillä vuoden pimeimpään aikaan vietetään joulua, johon liitetään kirkkaat valojuovat valaisemaan koteja, pihoja, puistoja. Tänä syksynä on valaistu sinivalkoisesti isojakin kohteita maamme itsenäisyyden juhlistamiseksi.
Valoa me tarvitsemme terveydeksemme. Tässä jouluvalaisemisessa ei kuitenkaan ole terveyskysymykset pontimena, vaan jotain muuta. ’Kansa, joka pimeässä vaeltaa, näkee suuren valon’, kirjoittaa profeetta Jesaja isossa kirjassa 2800 vuotta sitten. Onkohan tämä kirjoitettu juuri meitä kaamoksen keskellä marras- joulukuussa asuvia varten?
Kaamosmasennukseen taipuvaisille on keksitty myös joulupukkimyytti piristäjäksi. 400-vuotias Joulupukki vierailee kilttien lasten luona tuoden lahjojaan kuluneen vuoden käyttäytymisen mukaan kuin palkkiona.
Minun uskoni tähän palkitsemisjärjestelmään on hieman karissut kenties siksi, että en ole onnistunut täyttämään kiltteysodotuksia.
Toiseksi myös paikallislehtemme joulunavauskirjoituksessaan kertoi, että oikea joulupukki ei kerkiäkään Kiteelle, vaan joku jouluhenkilö lähikaupungista palvelee pukin edustajana. Myös tietotoimistomme STT kertoi Suomessa elävän tuhatkunta sata vuotta täyttänyttä ihmistä ja maailman vanhinkin henkilö yltänee vain 130 vuoden elinikään.
Onkohan jouluperinteemme tässä kestävällä pohjalla?
En väitä olevani väittämissäni oikeassa mutta minun uskoni pukkimyyttiin vähintään horjuu.

Toinen suunta on Raamatussa ilmoitettu Jumalan ilmoitus tulevasta Vapahtajasta, joka syntyisi ihmiseksi ja tulisi pelastamaan pahaa tekeviä ihmisiä ansaitsemastaan rangaistuksesta. Ei luvatakaan karkkia palkkioksi hyvästä käytöksestä vaan Vapahtaja tuli nimenomaan epäonnistuneiden vapauttajaksi. Kun kerrotaan Jeesuksen tulleen tähän maailmaan parituhatta vuotta sitten ja olevan yhä vaikuttamassa ihmisten kohtaloihin, ollaan taas käsittämättömän asian kanssa tekemisissä.
Jeesus sanoi itse: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut vanhurskaita, vaan syntisiä varten.”  Tässä on melkoinen vastakohtaisuus joulun sisällön arvioinnissa. Toki haluan huomioida merkityksellisiä läheisiäni hyvän tahdon osoituksin, esimerkiksi lahjoilla. Kuitenkin tärkeämpää lienee armollisuus kohtaamiamme kohtaan, että hyväksymme heidät vajavuuksineen.’Meitä täydellisiä on kovin vähän’, antoi apostoli Paavali kirjeessään korinttilaisille ymmärtää. Tähän täydellisten joukkoon en yllä ja siksi tarvitsen paljon anteeksiantamista. Siksi tarvitsen vapahtajaa, joka tuli ottamaan pois minun pahat tekoni ja avaamaan silmäni sille valolle, joka syttyi maailmaan Jeesuksen syntymässä kauan sitten.

Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.” Näin evankelista kirjoittaa jouluevankeliumissa meitä syntisiä varten ja lisää, ”te löydätte lapsen…

Tämän ’Joulun lapsen’ löytämisen luokse haluaisin jokaisen meistä pyrkivän silloinkin, kun tämän maailman valtiaat ja käskynhaltijat kurittavat vähäväkistä kansaa verollepanoilla ja muilla rasitteilla. Ulosottomies ei ole armollinen joulun jälkeen periessään joulumarkkinoiden huumassa ylilyöntejä tehneitä. Jumala haluaa olla armollinen syntisille ja pahoille, jotka hänen luokseen tulevat.

Ps. Huomaa myös, että Joulupukin vaikutusvalta taitaa rajoittua pariin kuukauteen vuodessa mutta Jeesus haluaa kohdata meitä jokaisena vuoden päivänä!

O. H. 11.12.2017